Yapay zeka modellerinin favori numaraları kaç?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

HANDE BERKTAN

Yapay zeka modelleri sadece neyi yapabildikleri değil, neyi yapamadıkları ve neden yapamayacakları konusunda da bizi her zaman şaşırtıyor.

Veri bilimi ve yapay zeka konusunda çalışmalar yapan Gramener şirketinden mühendisler resmi olmayan ama büyüleyici bir deneye imza attı. Mühendisler, birkaç büyük LLM sohbet robotundan 0 ile 100 arasında rastgele bir sayı seçmelerini istediler.

Yapay zeka acaba insan bilincine ulaştı mı?

Yapay zekadan, 1 ile 100 arası rastgele sayı seçmeleri istendiğinde sanki insanlarmış gibi rastgele sayılar seçiyorlar. OpenAI’nin GPT-3.5 Turbo’su gerçekten 47’yi seviyor. Anthropic’ten Claude 3 Haiku’nun seçimi ise 42 oldu. Google yapay zeka robotu Gemini’nin tercihi ise 72 oldu.

Bir kişiden 0 ile 100 arasında bir sayı seçmesini istediğinizde insanlar neredeyse hiçbir zaman 1 veya 100’ü seçmezler. 66 ve 99 gibi yinelenen rakamları olan sayılar gibi 5’in katları da nadirdir. Genellikle 7 ile biten sayıları seçerler ve genellikle ortalardan bir yerden. Psikolojide bu tür öngörülebilirliğin sayısız örneği var. Ancak bu, yapay zekaların aynı şeyi yapması durumu daha az tuhaf hale getirmiyor.

Daha da ilginci, her üç model de seçtikleri sayılarda insan benzeri bir önyargı gösterdi.

Hepsi düşük ve yüksek rakamlardan kaçınma eğilimindeydi; Claude hiçbir zaman 87’nin üzerine ya da 27’nin altına düşmedi. Çift haneli rakamlardan titizlikle kaçınıldı, 33’ler, 55’ler veya 66’lar yoktu ama 77 geldi (7 ile bitiyor).

Deneyin sonucunda yapay zekalar acaba insan bilincine ulaştı mı? sorusunu akıllara getirdi. Bu, LLM alışkanlıkları ve gösterebilecekleri insanlık hakkında bir ders. Bu sistemlerle her etkileşimde, niyet bu olmasa bile, onların insanların yaptığı gibi davranmak üzere eğitildikleri akılda tutulmalı.

Kaynak : Bloomberg HT

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yapay zeka modellerinin favori numaraları kaç?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Kamu Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin