HÜRJET, Madrid-Torrejón Havalimanı’nda görüntülendi. İspanyol uçuş fotoğrafçıları tarafından çekilen fotoğraflar, askeri hava araçlarının fotoğraflarının paylaşıldığı Airfighters.com’a eklendi. Ayrıca FlightRadar 24 verilerine göre Türk Hava Kuvvetleri’ne ait Airbus A400M Atlas uçağı da Madrid-Torrejón Havalimanı’nda bekliyor.
HÜRJET, Juan Carlos gemisinden kalkış iniş yapabilir
İspanya, F-5’in yerine yeni nesil teknolojik özelliklere sahip jet eğitim uçağı almak istiyor. TUSAŞ, HÜRJET’i geliştirirken Türkiye’nin akrotim gösterilerinde kullandığı F-5 uçaklarının ve jet tekamül eğitimlerinde kullanılan T-38 uçaklarının yerini alması için tasarlamıştı. Ayrıca en yeni aviyonik sistemlerle donatıldı. Öte yandan HÜRJET, ilerleyen süreçte TCG Anadolu’dan kalkış iniş özelliğie kavuşacak. İspanya çıkarma gemisi Juan Carlos, kısa pistli yapıya sahip. HÜRJET’in bu gemiden kalkış iniş yeteneğine sahip olacak olması İspanya’yı heyecanlandırıyor. Bu nedenle İspanya’nın ihalesi için en güçlü adaylardan biri olarak gösteriliyor.
HÜRJET, 2025’te envanterde
HÜRJET’in 2025 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edilmesi hedefleniyor. İspanya Hava Kuvvetleri ise 2030’dan itibaren yeni nesil bir ileri seviye jet eğitim uçağı tedarik etmek istiyor. İspanya, yeni ve gelişmiş özelliklere sahip olacağı için HÜRJET’i tercih edebilir.
İspanya Hava ve Uzay Kuvvetleri’nin Yeni Nesil Silah Sistemi çalışmalarından sorumlu operasyonel başkan yardımcısı Yarbay Hugo Garcia Galán, geçtiğimiz Mayıs ayında yaptığı açıklamada F-5’in yerini alacak uçaklar için seçeneklerinin HÜRJET, Boeing T-7, Korea Aerospace Industries T-50 ve Leonardo M-346 olduğunu açıklamıştı.
HÜRJET’e karışılık A400M teklifi masa
İspanyol basınında yer alan iddialara göre İspanya ordusunun HÜRJET’i seçmesi halinde ilk etapta 24 adet sipariş verileceği, karşılığında ise Madrid’in Türkiye’ye 6 adet Airbus A400M askerî nakliye uçağı teklif ettiği iddia ediliyor. Ancak henüz güvenilir kaynaklardan konuyla ilgili bir bilgi paylaşılmış değil.
HÜRJET özellikleri neler?
TUSAŞ (Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ) tarafından geliştirilen HÜRJET, Türkiye’nin ilk jet motorlu uçağı olacak. TSK’nın jet tekamül eğitimlerinde kullandığı T-38 ve akrotim gösterilerinde kullandığı F-5 uçaklarının yerini alması için tasarlandı.
HÜRJET sınıfına göre gelişmiş tasarım özellikleri, yüksek performansı ve modern teknolojilere sahip kokpiti ile öne çıkacak. HÜRJET, General Electric tarafından üretilen F404 motorundan güç alıyor. General Electric F404 motoru; F-117 Nighthawk, F/A-18 Hornet, F-20 Tigershark ve T-50 Golden Eagle uçaklarında kullanılıyor.
HÜRJET, 25 Nisan 2023’te ilk uçuşunu yaptı. İlk uçuşunda 26 dakika havada kalarak emniyetli şekilde uçuşunu tamamladı. HÜRJET’in 2025 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edilmesi hedefleniyor. HÜRJET’in TCG Anadolu’dan iniş ve kalkışı için çalışmalar yapılacak. Böylelikle HÜRJET, kısa pistli gemilere inebilecek.
HÜRJET Teknik Özellikleri
- Uzunluk: 13,6 m / 44,6 ft
- Kanat açıklığı: 9,5 m / 31 ft
- Yükseklik: 5,1 m / 16,7 ft
- Kanat Alanı: 35 m2 / 270 ft2
- İtki: 17.600 lb
- Servis Tavanı: 13.716 m / 45.000 ft
- Kesintisiz Dönüş: 5,5 g @ 15.000 ft < 0.9 Mach
- Tırmanma Oranı: 39.000 fpm
- Menzil: 2222 km / 1200 nm
- Yük Kapasitesi: 2721 kg / 6000 lbs
- Azami Hız: 1,4 Mach
- G Limitleri: +8g / -3g
Hürjet’in Öne Çıkan Yetenekleri
- Yüksek AoA kontrolü
- Baş Üstü (Head-up) Göstergesi (HUD)
- Kaska Monteli Gösterge (Koşullu)
- Tam Otorite, Dijital Kontrollü Uçuş Sistemi
- Gelişmiş İnsan Makine Arayüzü, F-35 ve MMU için Asgari Alışma Zamanı
- Intra & Inter Veri Linki
- Gece Görüşüne Uyumlu (AJT, LIFT)
- Havada Yakıt İkmali (AJT için Kuru, LCA için Sıvı)
- Rahat İdare
- Gömülü Taktik Eğitimi ve Canlı Sanal Yapıcı Eğitim Sistemleri
- Otonom Operasyonlar için APU
- Hava-Hava, Hava-Yer Atış Kabiliyeti
Kaynak : https://www.donanimhaber.com/hurjet-ispanya-hava-kuvvetleri-nin-ihalesi-icin-madrid-de–180084