Temmuz ayında aylık enflasyonda hızlanma dikkat çekti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Temmuz ayında aylık enflasyon yüzde 3,23 oldu. Haziran ayında aylık enflasyon yüzde 1,64 olarak kaydedilmişti.
Yıllık enflasyonda ise yavaşlama ivmesinin devam ettiği görüldü. TÜİK verilerine göre, Temmuz’da yıllık enflasyon yüzde 61,78 olarak gerçekleşti.
Veriler çekirdek yıllık çekirdek göstergelerde de yavaşlamaya işaret etti. Buna göre Temmuz’da yıllık çekirdek enflasyon yüzde 60,23 oldu. Haziran ayında yıllık çekirdek enflasyon yüzde 71,41 düzeyindeydi.
Elektrik zammı etkisi
Temmuz ayında elektrik faturalarına gelen yüzde 38’lik zam enflasyonda da etki yarattı. Bu zammın etkisiyle aylık en yüksek artış yüzde 8,08 ile konut tarafında yaşandı.
Alkollü içecekler ve tütün tarafında yapılan ÖTV zammının etkisiyle de Temmuz’da konuttan sonra en yüksek fiyat artışları bu grupta yaşandı. Temmuz’da alkollü içecekler ve tütün grubunda aylık artış yüzde 5,84 oldu.
Ulaştırma tarafında ise yüzde 3,82’lik yükseliş görüldü.
Endekste kapsanan 143 temel başlıktan (Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması-COICOP 5’li Düzey) 2024 yılı Temmuz ayı itibarıyla, 24 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 4 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 115 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti.
Aylık üretici enflasyonu da hızlandı
TÜİK verilerine göre, üretici fiyatlarında aylık artış Temmuz’da yüzde 1,94 oldu. Haziran ayında üretici fiyatlarında aylık yükseliş yüzde 1,38 seviyesine kadar gerilemişti.
Temmuz’da üretici fiyatlarında yıllık artış yüzde 41,37 olarak kaydedildi. Haziran’da yıllık üretici enflasyonu yüzde 50,09 olmuştu.
Ekonomi yönetimi aylık enflasyonda hızlanmanın geçici olacağı mesajını vermişti
Bloomberg HT anketine katılan kurumların beklentisi Temmuz’da aylık enflasyonun yüzde 3,3 olacağı yönündeydi. Yıllık enflasyon beklentisi ise yüzde 62 olarak belirlenmişti.
Daha önce ekonomi yönetimi ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan (TCMB) gelen mesajlar Temmuz’da aylık enflasyonda geçici bir yükseliş olacağına işaret ediyordu.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, daha önce yaptığı değerlendirmede Temmuz’da aylık enflasyonda geçici etkiler kaynaklı artış olmasının beklendiğini, bununla birlikte yıllık enflasyonda belirgin bir düşüş öngörüldüğünü söylemişti.
Geçen ayki Para Politikası Kurulu toplantısının karar metninde de “Öncü göstergeler Temmuz ayında aylık enflasyonun, para politikasının görece etki alanı dışında kalan yönetilen-yönlendirilen fiyat ve vergi ayarlamaları ile işlenmemiş gıda fiyatlarındaki arz yönlü gelişmeler neticesinde geçici olarak artacağına işaret etmektedir” denilmişti.
Kaynak : Bloomberg HT