Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, yap-işlet-devret projelerindeki yüklenicilerin kurumlar vergisi oranının yüzde 25’den yüzde 30’a çıkarılması ile ilgili “ Böyle durumlarda kreditörlerle yatırımcılar karşı karşıya geliyor. Daha tehlikelisi benzer yatırımların yeniden ihale edilmesi halinde korkarım ki müşteri bulmakta daha fazla zorlanacağız; çünkü maliyetlerin zaman içinde değiştiriliyor olması caydırıcı olabilir” ifadelerini kullandı.
Bloomberg HT’ye konuşan Eren “ İki tarafın mutabakatı ile her sözleşme tadil edilebilir. Tek taraflı bir şekilde diyelim ki devlet olarak ben böyle değiştiriyorum denmesi halinde o projenin hem fizibilitesi hem hukuki dayanağı sorun olmaya başlar” dedi.
Tasarruf tedbirleri çerçevesinde, alt yapı projeleri başta olmak üzere kamunun yatırımlarının henüz başlanmamış olan projelerde durdurulmasına dair görüşlerini de paylaşan Eren “ Kamunun kendi bütçe imkânları kadar yatırım ihale edilmesi gerekiyor. Projelere çok fazla ihale yaparak başlandığında, o projelerin bitmesi gereken sürelerde bitecek ödenekler verilemediği için hem projelerin süreleri uzuyor, hem yeni projeler yeniden ihale edilip bütçenin üzerine yük olarak biniyor. Kamuda öncelikli projelerin belirlenip bunların tamamlanması gerekiyor. Çıkarılan yasa benim karşı çıktığım bir yasa değil. Bu yasa doğrudur; ama yavaşlatılan ve durdurulan projelerin müteahhitlerine karşılıksız bir tasviye etme hakkı vermelidir. Aksi taktirde projeleri taahhüt etmiş ve kamunun kendilerine belli bir süre içinde o işin bedelini ödeyerek yaptırması üzerine mobilize olmuş bir şantiyeye dur veya senede 2 ay çalışıp duracaksın denmesi halinde firmalar bu yükü taşıyamaz” şeklinde konuştu.
Kaynak : Bloomberg HT