BM iklim organı tarafından yayınlanan bir müzakere belgesi, müzakerecilerin en zorlu konulardan bazılarını ilerletmeye çalışacakları gelecek ay Bakü’de yapılacak toplantı öncesinde ülkeler arasındaki ayrılıkları ortaya koydu.
Buna göre, bu yılki COP29 BM iklim müzakerelerine üç aydan az bir süre kala, ülkeler zirvenin en büyük görevi olan gelişmekte olan ülkelerin iklim değişikliğiyle başa çıkmasına yardımcı olmak için yeni bir finansman hedefi üzerinde anlaşmaya varmaktan hala çok uzak.
Söz konusu belge, olası bir COP29 anlaşması için ülkelerin rekabet eden pozisyonlarını yansıtan yedi seçenek öneriyor. Yeni hedef, zengin ülkelerin gelişmekte olan ülkelere her yıl 100 milyar dolar iklim finansmanı sağlama konusundaki mevcut taahhütlerinin yerini alacak.
Gelişmekte olan ülkeler çok daha büyük bir finansman hedefi istiyor. Kanada ve 27 ülkeden oluşan Avrupa Birliği gibi bağışçı ülkeler, ulusal bütçelerin zorlanmasının kamu finansmanında büyük bir artış anlamına geldiğini söylüyor.
Belgedeki bir seçenek, gelişmiş ülkeler için her yıl 441 milyar dolar hibe sağlama hedefi ve 2025’ten 2029’a kadar özel finansman da dahil olmak üzere tüm kaynaklardan yılda toplam 1,1 trilyon dolar finansman seferber etme hedefi belirliyor.
Azerbaycan’ın ekoloji ve doğal kaynaklar bakanı olan Mukhtar Babayev, COP29 başkanlığının Kasım ayında Bakü’de yapılacak COP29 zirvesi öncesinde finans hedefi hakkında yoğun müzakereler düzenleyeceğini söyledi.
Kaynak : Bloomberg HT