Draghi’den iddialı hedef

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

AMB Eski Başkanı Draghi, AB’ye ABD ve Çin’le rekabet edebilmek amacıyla sanayi politikasında daha koordineli hareket etme, daha hızlı karar alma ve devasa yatırım yapma çağrısı yaptı.

Draghi AB’nin rekabet gücünün geleceğine ilişkin uzun zamandır beklenen raporunda AB’de ileri teknolojileri geliştirme, iklim hedeflerini karşılayacak plan oluşturma, kritik hammaddelerin savunması ve güvenliğini artırmaya çağırarak bu görevi “varoluşsal bir zorluk” olarak nitelendirdi.

Draghi 400 sayfalık raporun açılış kısmında bloğa Çin ve ABD ‘ye karşı daha rekabetçi hale gelebilmek için 800 milyar euroluk (884 milyar dolar) ekstra yatırım yapma tavsiyesinde bulundu. Draghi ekonominin rekabetçiliği için yatırımların bloğun GSYH’sinin yüzde 5’i kadar artması gerektiğini belirtti. Bu oran, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’yı yeniden inşa etmek için uygulamaya konan Marshall Planı’ndaki yüzde 1-2’lik oranın da üzerinde.

Draghi bu anlamda AB üye devletlerinin COVID-19 salgınından kurtulmasını desteklemek için hazırlanmış Avrupa Komisyonu ekonomik kurtarma paketi olan 800 milyar euroluk Next Generation EU modelini örnek alabileceklerini söyledi.

AB’de ekonomik büyümenin ABD’ye kıyasla daha yavaş olduğunu ifade eden Draghi bloğun doğudaki ve batıdaki rakipleriyle rekabet edebilecek kadar hızlı bir şekilde ekonomiyi dijitalleştirme ve karbondan arındırma becerisini gündeme getirdi.

Draghi “Soğuk Savaş’tan bu yana ilk kez kendimizi korumamız konusunda gerçekten korkmalıyız. Ortak bir tepki vermek hiç bu kadar karmaşık olmamıştı ancak birliğimizin reform yapma gücünü bulacağından eminim” açıklamasını yaptı.

Rapor, Avrupalı liderlerin, kısmen Avrupa’nın enerji bağımlılığı ve hammadde eksikliği nedeniyle bloğun ana rakiplerine karşı rekabet gücü kaybının giderek daha fazla farkına vardığı bir dönemde geldi. AB, telekomünikasyon ve savunma sanayinin ölçek ekonomilerinden yararlanamamaları ve daha çevik bir güvenlik duruşuna daha iyi hazırlanamamaları nedeniyle engellenmeye devam ediyor.
AB ayrıca, yeşil hedeflerine ulaşmak veya yeni nesil teknoloji yaratmak amacıyla temiz teknolojilerin geliştirilmesini hızlandırmak için ihtiyaç duyduğu milyarlarca euroyu sınırları boyunca harekete geçirmek amacıyla sermaye piyasalarının engellerini azaltacak bir yol haritası üzerinde ilerleme konusunda başarısız oldu.

Kaynak : Bloomberg HT

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Draghi’den iddialı hedef

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Kamu Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin