“Çin’in Türkiye’yi DTÖ’ye şikayetinden bir sonuç çıkmaz”

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünya Ticaret Örgütü Eski Müzakerecisi Şahin Yaman; Türkiye’nin otomotivde getirdiği ek gümrük vergisini ve diğer kısıtlamaları korumacı olarak nitelendirirken Çin’in şikayetini Dünya Ticaret Örgütü’ne taşıması ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Bloomberg HT’ye açıklamalarda bulunan Yaman “Türkiye’nin önlemleri ABD’nin seçimleri öncesinde hızlanan ticaret savaşlarında ekonomik bağlamda Atlantik, NATO ve Batı ittifakıyla birlikte hareket ettiğini gösteriyor. Çin Halk Cumhuriyeti konulan vergiye yönelik konsültasyona giderek Dünya Ticaret Örgütü mahkemesinin ilk mahkemesi olan ‘Anlaşmazlıkların Halli Organı’ndan en azından kendilerine yönelik meşru bir hukuki karar çıkacağını düşünüyorlar ve bunu göstermeye çalışıyorlar. Büyük bir ihtimalle de öyle olur. Öte yandan ‘Temyiz Organı’ fonksiyonlarını yitirdiği, işlemediği için buradan bir sonuç almak, efektif bir tedbir almak kanaatimce mümkün olmayacaktır” şeklinde konuştu.

Piyasada Çin’in hakim görünümüne vurgu yapan Yaman “Çin kaliteli, ucuz araçları üretebiliyor. Avrupa Birliği ve ABD artık rekabet edemediği için Dünya Ticaret Örgütü hukuk mekanizmaları bu blok tarafından kaldırılarak kaotik bir küresel ticaret politikası ortamı yaratılıyor” ifadelerini kullandı.

Yaman “Biz diyelim ki yasaklayıcı bir tarife koyduk. Bu Çin’den ithalatı kesebilir ama kesinlikle yerli olarak ürettiğimiz arabayı korumayacak. Çin’e vergi koyarak Avrupa firmalarının kârlılıklarını artırıyoruz; ama kendi firmalarımızı koruyamıyoruz” dedi.

Çin’in bu hareketini sadece bir sinyal olarak gördüğünü söyleyen Yaman “Böyle bir çatışma olmasa sadece Çin’den değil Vietnam’dan Japonya’dan Güney Kore’den Türkiye’ye çok yatırım gelsin isterdim ama bu durum zora sokuyor gibi gözüküyor” diye ekledi.

Kaynak : Bloomberg HT

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
“Çin’in Türkiye’yi DTÖ’ye şikayetinden bir sonuç çıkmaz”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Kamu Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin