Kremlin’i yerel tahvil piyasasına bağımlı bırakan yaptırımlar ile merkez bankasının faiz oranlarını düşürmesini engelleyen aşırı ısınan savaş ekonomisi arasında sıkışan Rusya hükümeti, neredeyse 15 yılın en yüksek borçlanma maliyetleriyle karşı karşıya.
Rusya’da tahvil getirileri, en son Başkan Vladimir Putin’in 2014’te Kırım’ı ilhak etmesi ve ardından gelen uluslararası yaptırımların ardından görülen seviyelere ulaştı. Bu durum, Şubat 2022’de Ukrayna’nın işgaliyle bağlantılı harcamalar artarken, hükümetin kalıcı bütçe açığını kapatmak için mevcut tek pazarından borç almasını zorlaştırıyor.
Rusya, gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 0,9’u olarak öngörülen mali açığın kapatılmasına yardımcı olmak için bu yıl yurt içi tahvil satışlarında 4,1 trilyon ruble (46 milyar dolar) hedefledi.
Interfax’in haberine göre, Pazartesi günü bakanlık 2024 bütçe açığı tahminini 1,595 trilyon rubleden 2,12 trilyon rubleye veya GSYİH’nın yüzde 1,1’ine yükseltti. Geçtiğimiz ay iki ihale, bakanlığın yatırımcılardan yeterli talep bulamaması nedeniyle başarısızlıkla sonuçlandı. Bir diğeri ise “piyasadaki artan oynaklık nedeniyle” önceden iptal edilmişti.
Kaynak : Bloomberg HT