TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu Toplantısı’nda konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, swap hariç net rezervlerin 18 milyar doların üzerine çıktığını anımsattı.
“Mali disiplinde bir sorun yok. Yapısal reformlar kalıcı hale gelmeli” diyen Şimşek, açlarının vergide adaleti sağlamak olduğunu dile getirdi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin uluslararası kuruluşlar nezdinde rezerv yeterliliğinde istediği noktaya ulaştığını söyledi.
Geçen yıl 143 milyar dolarla zirveyi gören Kur Korumalı Mevduat’ın bugün 60 milyar doların altına indiğini belirten Şimşek, “Vergi teşviklerini kaldırdığımız için KKM’den çıkış çok daha hızlanacak ve Türkiye bu faslı da kapatmış olacaktır” dedi.
Şimşek, enflasyonun Temmuzda büyük olasılıkla yüzde 60 civarına ineceğini, takip eden aylarda da yüzde 50 ve yüzde 50’nin altına doğru seyredeceğini söylerken, “Yılı tabii ki TCMB hedefi olan yüzde 38 civarında kapatmayı ümit ediyoruz, yüzde 42’ye kadar da tolerans var” dedi.
Vergide adalet ve etkinliği sağlamak için çabaladıklarını söyleyen Şimşek, “Programın yükünü herkes adil şekilde paylaşmalı” diye ekledi.
Yarın açıklanacak veri ile cari açığın milli gelire oranı yüzde 2,5’in altına düşmüş olacağını dile getiren Şimşek, kur riskini azalttıklarını, borçlanmanın vadesini artırdıklarını dile getirdi.
Şimşek konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bankalarla swapı neredeyse kapattık. Swap hariç net rezerv 18 milyar doların üzerine çıkmış durumda.
Türkiye’nin istikrar ve reform programı ile birlikte risk priminde dramatik bir düşüş yaşanmıştır. Son 1 yılda risk priminde daralma 450 puan civarında, benzer ülkelere göre risk priminde muazzam iyileşme var.
KKM 60 milyar doların altına indi, Temmuzda KKM’den çıkış çok daha hızlanacak
Türkiye’nin makul maliyetlerle dış kaynağa erişiminde sorun, önemli ölçüde ortadan kalktı. Türkiye’nin dış kaynağa erişiminde sorun öneli ölçüde ortadan kalktı.
2017 sonrasında bankalarımızın uzun vadeli kaynağa erişimi dramatik şekilde arttı. Rezervlerdeki artış sıcak para değil, vatandaşların ve şirketlerin Dövizden TL’ye geçmesi. Enflasyonda en zoru geride kaldı. Para politikasının yeniden inşa edilmesi zaman alıyor.”
Kaynak : Bloomberg HT