ABD, Çin’e karşı “acımasız” yaptırımlar planlıyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD ve Çin arasındaki ticari savaş hız kesmeden devam edecek gibi görünüyor. Zira ABD yönetiminin müttefiklerine Tokyo Electron Ltd. ve ASML gibi şirketlerin Çin’e gelişmiş yarı iletken teknolojisine erişim sağlamaya devam etmesi halinde mevcut en katı ticari kısıtlamaları kullanmayı düşündüğünü söylediği belirtiliyor.

ABD yeni yaptırımları değerlendiriyor

Aktarılanlara göre ABD, müttefikleri üzerinde baskı kurmak için doğrudan yabancı ürün kuralı ya da FDPR olarak adlandırılan bir önlemi uygulayıp uygulamamayı değerlendiriyor. Bu kural, ülkenin en küçük miktarda bile Amerikan teknolojisi kullanan yabancı yapım ürünlere kontroller getirmesine olanak tanıyor.

Müttefikler tarafından acımasız olarak görülen böyle bir adım, sektör için hayati önem taşıyan çip üretiminde kullanılan litografi makinelerini üreten Japon Tokyo Electron ve Hollandalı ASML‘nin Çin’deki işlerini tamamen bitirmek için kullanılabilir. Aynı zamanda ABD, Japonya ve Hollanda da dahil olmak üzere müttefiklerinin halihazırda Çin’e teslim edilmiş olan yarı iletken ekipmanları için servis ve onarım hizmetlerini olabildiğince sınırlandırmak istiyor.

ABD’nin halihazırda Çin’e satışlar için şart koştuğu kısıtlı teknolojilerdeki kriterleri ve kapsamı genişleterek şirketlerin ticaret için lisans almalarını zorunlu kılacağı da belirtilenler arasında. Ek olarak spesifik Çinli yarı iletken teknolojilerini geliştiren ve üreten şirketler için de ilave yaptırımlar değerlendiriliyor. Bu ek tedbirler ile mevcut kontrolleri sıkılaştırmak ve Çin’in yonga üreticileri üzerindeki baskının artırılması hedefleniyor. Bunların en nihai amacı ise Çin’in gelişmiş yarı iletken teknolojilerine erişimini sınırlandırmak ve kritik teknoloji üretiminde Çin’i geride tutmak.

ABD her ne kadar hem yerli şirketlerin hem de müttefiklerinde yer alan şirketlerin Çin ile yüksek teknolojili ticaretlerini sınırlamaya çalışıyor olsa da bu tip yaptırımlar ve ticaret engellemeleri tüm taraflara zarar veriyor. Zira Çin, çok büyük bir pazar ve ABD’li şirketler buradaki satışları kaybetmek istemiyor.

Kaynak : https://www.donanimhaber.com/abd-cin-e-karsi-acimasiz-yaptirimlar-planliyor–179571

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
ABD, Çin’e karşı “acımasız” yaptırımlar planlıyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Kamu Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin