Bilim insanları açıkladı: Jüpiter’in büyük kırmızı lekesi küçülüyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Jüpiter araştırmaları için NASA tarafından uzaya gönderilen Juno aracı, uzun yıllardır gezegeni inceliyor ve yeni bulgular elde etmeye devam ediyor. Jüpiter’in yanından geçen Juno uzay aracından elde edilen yeni veriler kırmızı leke hakkında yeni ayrıntıların ortaya çıkmasını sağladı.

Dev kırmızı leke küçülmeye devam ediyor

Gezegenin üzerindeki fırtınaların oluşturduğu dev kırmızı leke, Jüpiter’in yüzeyinde şişkin kırmızı bir daire olarak Dünya’dan bile görülebiliyor. Ama yakından bakıldığında bu lekenin, gezegende 16 bin kilometre boyunca daireler çizen, Dünya’yı tamamen yutacak kadar büyük ve yüzlerce yıldır devam eden bir fırtına olduğu düşünülüyor.

Gök bilimciler, lekenin tam olarak ne zaman oluştuğunu, neden oluştuğunu ve hatta neden kırmızı olduğunu bilmiyorlar. Ancak son gelen verilere göre Jüpiter’in yüzeyindeki büyük kırmızı leke küçülüyor. Uzmanlara göre, bu bölge uzun zamandır küçük fırtınaları yutarak büyüklüğünü korumayı başarıyordu ancak bu fırtınalar giderek azalmaya başladı.

2012’den bu yana kırmızı nokta daha dairesel hale geldi ve yılda yaklaşık 900 km daha hızlı bir oranda küçülüyor. Yale Üniversitesi’nde uzay meteorolojisi alanında doktora öğrencisi olan Caleb Keaveney ve meslektaşları, bilgisayar modeli kullanarak kırmızı leke ile Jüpiter’deki daha küçük geçici fırtınalar arasındaki etkileşimleri simüle etti.

Araştırmacılar, büyük kırmızı lekeyi daha küçük fırtınalardan besleyerek, lekenin ne kadar büyüyeceğini veya küçüleceğini kontrol etti. Model, daha küçük fırtınaları yemenin kırmızı lekeyi büyüttüğünü öne sürüyordu. Yani noktanın küçülmesi etrafta bu küçük fırtınaların daha az olduğu anlamına geliyor.

Kaynak : https://www.donanimhaber.com/bilim-insanlari-acikladi-jupiter-in-kirmizi-lekesi-kuculuyor–180085

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bilim insanları açıkladı: Jüpiter’in büyük kırmızı lekesi küçülüyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Kamu Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin