Türkiye’nin en büyük ikinci GES’i kısmi olarak devreye alındı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Toplam 140 megavat kurulu gücü ile Türkiye’nin en büyük ikinci güneş enerjisi santrali (GES) sahip olacak Erzin-1 GES, 60 megavat kapasiteyle kısmi olarak devreye alındı. Ekim ayında 140 megavat kapasiteyle tam kapasite olarak faaliyete başlaması planlanıyor.

Hatay’ın Erzin ilçesine kurulan Erzin-1 GES, Limak Yenilenebilir Enerji tarafından hayata geçirildi. Erzin-1 GES projesi, tam kapasite faaliyete geçtiğinde yılda 270 milyon kilovatsaatin üzerinde elektrik üretecek. Erzin-1 GES sayesinde yılda 175 bin ton ilave karbon emisyonu azaltılacak.

[bkzdh=

Bifacial paneller kullanıldı

Santraldeki güneş enerjisi panellerinde bifacial (çift yüzeyli panel) teknolojisi kullanıldı. Bu sayede panellerin hem ön hem de arka yüzeyleri elektrik üretiyor. Güneş ışığından daha yüksek verimlilikle faydalanılıyor.

Bifacial PV, güneş panellerinin her iki yüzeyinden de elektrik üretmesine olanak tanıyan bir teknolojidir. Geleneksel güneş panelleri sadece bir yüzeyden güneş ışığını toplarken, bifacial paneller arka yüzeylerine yansıyan ışığı da enerjiye dönüştürebilir. Bu panellerin ön yüzü güneş ışığını doğrudan alırken, arka yüzü de yerden yansıyan ışığı toplar.

Bifacial PV avantajları neler?

  • Daha Yüksek Enerji Üretimi: İki yüzeyden de enerji üretilebildiği için, aynı alandaki geleneksel panellere kıyasla daha fazla enerji üretimi sağlanır. Bu, özellikle karlı, kumlu veya su yüzeyine yakın alanlarda daha belirgin olabilir, çünkü bu yüzeyler ışığı daha iyi yansıtır.
  • Daha Düşük Maliyet: Bifacial paneller, daha fazla enerji ürettikleri için, enerji başına düşen maliyeti düşürebilir. Aynı zamanda bu paneller, daha küçük bir alan üzerinde daha fazla enerji üretimine olanak tanır.
  • Daha Uzun Ömür: Bifacial paneller, genellikle daha dayanıklı materyallerden yapılır ve bu da uzun ömürlü olmalarını sağlar.
  • Estetik ve Esneklik: Bifacial paneller, şeffaf arka yüzeyleri sayesinde estetik olarak da avantajlı olabilir. Ayrıca farklı montaj seçenekleri sunarak projelere esneklik sağlarlar.
  • Gölge Toleransı: Bu paneller, gölgeli alanlarda dahi verimli çalışabilir çünkü gölge altında kalan bir yüzey olsa bile diğer yüzeyden enerji üretimi devam eder. 

Kaynak : https://www.donanimhaber.com/turkiye-nin-en-buyuk-ikinci-ges-i-kismi-olarak-dev–181362

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türkiye’nin en büyük ikinci GES’i kısmi olarak devreye alındı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Kamu Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin