Boeing’in Starliner uzay aracı astronotlar olmadan Dünya’ya dönüyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Boeing’in Starliner kapsülü, ilk mürettebatlı uçuşu sonrasında Dünya’ya dönüş yapmaya hazırlanıyor. Ancak bu dönüş, orijinal planlara göre beklenmedik bir şekilde astronotsuz gerçekleşecek. NASA, bir süre önce yaptığı açıklamada, Starliner‘ın Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan (ISS) en erken 7 Eylül tarihinde ayrılacağını duyurdu.

Starliner geri dönüyor

Sorunlarla boğuşan Starliner kapsülü, eğer hava koşulları uygun olursa ve teknik aksaklıklar yaşanmazsa, 7 Eylül tarihinde TSİ 01:04 itibarıyla ISS’den ayrılacak ve altı saat (07:04) sonra New Mexico’daki White Sands Space Harbor’a paraşüt yardımıyla iniş yapacak.

Starliner, 5 Haziran’da NASA astronotları Suni Williams ve Butch Wilmore‘u ISS’e taşıyarak Boeing’in ilk mürettebatlı görevini başlatmıştı. Kapsül, başarılı bir şekilde ISS’e kenetlendi ancak bu süreçte bazı zorluklarla karşılaşıldı. Starliner, yörüngeye ulaşırken birkaç helyum sızıntısı yaşadı ve 28 iticisinden beşi arızalandı.

NASA ile Boeing, itici sorununu incelemek için kapsülün ISS’teki kalış süresini defalarca uzattı. Nihayetinde, NASA, Williams ve Wilmore’un Starliner ile Dünya’ya dönmesinin riskli olacağına karar verdi ve iki astronotun, Şubat 2024’te SpaceX’in Dragon kapsülü ile geri dönmesini uygun buldu. Öte yandan Starliner kapsülü ise bir kez daha tamamen otonom bir şekilde ve ekibin müdahalesi olmadan Dünya’ya dönecek. Bu arada SpaceX Dragon Crew-9 misyonu ise en erken 24 Eylül’de fırlatılacak. Planlandığı gibi dört astronot yerine sadece iki astronotla uzaya gidecek.

Kaynak : https://www.donanimhaber.com/boeing-in-starliner-araci-astronotlar-olmadan-dunya-ya-donuyor–181392

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Boeing’in Starliner uzay aracı astronotlar olmadan Dünya’ya dönüyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Kamu Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin