Hatice Karahan: Para politikası gecikmeli etkileri ile bir yandan meyvelerini veriyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Hatice Karahan Reuters haber ajansına açıklamalarda bulundu.

Karahan’ın söyleşisinde öne çıkanlar şöyle;

Karahan enflasyon hakkında, “Aylık enflasyonun ana eğiliminde zayıflamanın devam etmesi, hedeflediğimiz dezenflasyon patikası için kritik önemde. Ağustos verileri bize şunu söylüyor: Mal enflasyonunda ılımlı seyir devam ederken hizmetler tarafında katılık sürüyor. Bununla birlikte hizmetlerdeki enflasyonu anlamak için bu grubu iki kategoriye ayırmakta fayda var: Bir grupta, talep koşullarına duyarlılığı nispeten belirgin olan lokanta-oteller gibi kalemler var. Burada bir süredir bir yavaşlama eğilimi söz konusu.Diğer grupta ise, zamana bağlı fiyatlama davranışı hakim. Bu kalemler, fiyatları güncellendiğinde geçmiş enflasyonun yansımalarını günümüze taşıyor. Eğitim, bu grupta öne çıkan kalemlerden biri ve ilgili güncellemeler Ağustos-Eylül aylarında endekse girdiğinden bu aylarda ana eğilimi yükseltiyor. B ve C gibi göstergeler ise ana eğilimde yükseliş sinyalleri verirken fiyat değişimlerinin aylık dağılımına bağlı SATRIM ve medyan gibi çekirdek göstergeler ana eğilimde yavaşlama ima ediyor. Bu da B ve C’deki artışın, belirli kalemlerden kaynaklandığını gösteriyor. Ana eğilimi yükselten zamana bağlı fiyatlanan hizmet kalemlerinin de son çeyrekte düşüş eğilimine gireceğini değerlendiriyoruz. Enflasyonda düşüş seyri devam ettikçe, beklentilerde de iyileşmeler olacağını öngörüyoruz. Bu zaten her zaman belirttiğimiz gibi sürecin dikkatle izlediğimiz bir ayağı.Fiyat istikrarı hedefimiz doğrultusunda, dezenflasyon sürecinin sağlam bir şekilde sürmesi gerektiğine şüphe yok. Para politikası gecikmeli etkileriyle bir yandan meyvelerini verirken, dezenflasyonun en verimli biçimde ilerlemesi için maliye politikasından gelecek güçlü bir desteği önemsiyoruz. Mali görünüm, önümüzdeki dönemde enflasyon görünümüne etkileri açısından kritik olacak. Bu anlamda OVP de bu hafta bir yol haritası açıklayacak” dedi.

Büyüme rakamları hakkında da değerlendirmede bulunan Hatica Karahan, “İkinci çeyrek GSYH verileri iktisadi faaliyette öngördüğümüz yavaşlamayı teyit ederken, büyümenin kompozisyonunda dengelenme belirginleşiyor. Net ihracatın ve yurtiçi talebin yıllık büyümeye katkıları giderek daha sağlıklı hale geliyor. Çeşitli göstergeler, büyümedeki bu dengelenme sürecinin, para politikasının gecikmeli etkileriyle yılın ikinci yarısında da devam ederek dezenflasyon sürecine ve makroekonomik görünüme anlamlı bir katkı vermeyi sürdürdüğüne işaret ediyor” dedi.

Karahan cari açık hakkında ise “Büyümedeki dengelenmenin yansımalarını cari açık verilerinde de güçlü bir şekilde görmeye devam ediyoruz. 2023 sonunda yüzde 4 olan cari açığın GSYH’ye oranı son verilere göre yüzde 2 civarına gerilemiş durumda. Bu hafta gelen öncü Ağustos dış ticaret verileri de ihracatta istikrarlı bir seyir ve ithalattaki yıllık bazdaki düşüş eşliğinde, cari dengedeki bu belirgin iyileşmenin net bir şekilde sürdüğünü gösteriyor” açıklamasında bulundu.

Kaynak : Bloomberg HT

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Hatice Karahan: Para politikası gecikmeli etkileri ile bir yandan meyvelerini veriyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Kamu Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin