Spam ne demek? Spam mesaj & aramaları nasıl engellenir?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dijital iletişimin uçsuz bucaksız dünyasında, spam kadar evrensel olarak bilinen ve ciddiye alınmayan çok az şey vardır. Genellikle siber dünyanın önemsiz iletileri olarak kabul edilen spam e-postalar, internet kullanıcıları, kurumlar ve online platformlar için kalıcı bir sorun haline gelmiştir. Spam yalnızca mail gelen kutumuzda değil, telefon aramalarımızda, mesajlarımızda ve hatta Instagram, WhatsApp gibi sıkça kullandığımız sosyal medya platformlarında karşımıza çıkmakta. Peki, spam mesaj ya spam arama, numara ne anlama geliyor? Spam hakkında tüm merak edilenler burada.

Spam ne demek 🤔

Spam, “spiced” ve “ham” kelimelerinin birleştirilmesiyle oluşturulmuş bir kısaltmadır. Spam Türkçede “istenmeyen” anlamına gelmektedir. Spam kısaca toplu olarak gönderilen istenmeyen herhangi bir iletişim olarak tanımlanabilir.

Siber güvenlik bağlamında spam anlamı; internet üzerinden, genellikle çok sayıda kullanıcıya öncelikli olarak reklam, kimlik avı (phishing), kötü amaçlı yazılım yayma veya başka benzer amaçlarla gönderilen istenmeyen, genelde alakasız veya uygunsuz mesajlar ifade eder. Terim daha çok istenmeyen e-posta mesajlarıyla ilişkilendirilir ancak anlık mesajlaşma sosyal medya platformları veya mobil uygulamalar gibi diğer araçlarla gönderilen mesajlar için de geçerlidir.

Instagram’da spam; rahatsız edici, uygunsuz içerik paylaşan, sahte veya taklit eden hesapları Instagram yetkililerine şikayet etmek ve bildirmektir. İnsanlar birleşip aynı anda bir hesabı spamlayarak kapattırabilir. Instagram’daki spam olabilecek hesap ise şüpheli, aldatıcı, tehlikeli faaliyetlerde bulunan sahte hesaplardır. Birçoğu daha büyük sayfaları tanıtan bot hesaptır, bazıları da kimlik avı linkleri ve dolandırıcılıkları yayar.

WhatsApp’ta spam; genellikle reklam ve tanıtım olan, mesajlaşma platformu üzerinden gönderilen istenmeyen mesajlardır. WhatsApp’ta spam atmak, ardı ardına mesaj yazmak, fotoğraf veya video göndermek dahil olmak üzere çeşitli biçimlerde olabilir ve kişiler, işletmeler veya otomatik botlar tarafından gönderilebilir. “Spam nedeniyle bu hesabın Whatsapp kullanmasına izin verilmiyor” mesajı ise kişinin WhatsApp kurallarını ihlal ettiğinden hesabının kapatıldığı anlamına gelir.

Spam arama nedir 💬 

Spam arama, bilinmeyen bir kaynaktan çok sayıda kişiye yapılan istenmeyen aramalardır. Spam telefon araması genellikle sizden para veya bilgi almak için kandırmaya yöneliktir. Tele pazarlama, otomatik arama, dolandırıcılık, farklı spam araması türlerinden birkaçıdır. Telefon aramasında arayanın kimliği alıcıya “Spam”, “Olası Spam”, “Dolandırıcılık” vb. ifadelerle gösterilir.

Spam ile ne kadar az etkileşime girerseniz o kadar az spam araması alırsınız. Spam aramalarını yanıtlamak, numaranızın dolandırıcılık yapan, yanıtlayan veya dolandırıcılıklara kanan numaralar listesine eklenmesine yol açabilir.

Olası spam; bilinen dolandırıcılık numaralarının yer aldığı veritabanındaki telefon numaralarıdır. Telefon operatörünüz arayanı doğrulayamıyorsa numaralar işaretlenebilir. Örneğin, biri sizi aramaya çalıştığında operatör, makine öğrenimini kullanarak olası spam olup olmadığını belirler. Meta veriler, aramanın kaynağı ve arama türü gibi arama ayrıntılarını ortaya çıkarmak için davranışsal analizleri kullanır. Şüpheli arayanlar algoritma tarafından işaretlenir ve operatör, arayan kimliğinizde olası spam ifadesini gösterir.

Spam arama nasıl engellenir ❌

Operatörler gelen spam aramaları işaretlemeye ve engellemeye çalışsa da spam gönderenler genellikle algılamayı atlatmak için taktikler kullanır. Spam aramalar kullanıcının kendisi tarafından da engellenebilir. Telefonda spam aramaları engellemek için üçüncü parti uygulamalar (TrueCaller, Calls Blacklist – Call Blocker gibi) kullanılabilir ancak programsız da spam numaralardan gelen aramalar durdurulabilir. İşte iPhone ve Android telefonda spam aramaları engellemek için izlemeniz gereken adımlar:

iPhone’da spam aramaları engelleme 📲

  1. Telefon uygulamasını açın.
  2. Son aramaları açın.
  3. Numaranın yanındaki “i” simgesine dokunun.
  4. Aşağı kaydırın ve “Arayanı Engelle”ye dokunun.

Android telefonda spam aramaları engelleme 📲

  1. Telefon uygulamasını açın.
  2. Ayarlar’a girin.
  3. Arama ayarlarına girin.
  4. Arayan kimliği ve spam korumasını açın.
  5. Numaraları engelleye dokunun.
  6. Spam ve spam aramaları engellemeyi etkinleştirin.

Spam mesaj nedir 📱

Telefona gelen spam mesaj, istenmeyen mesajları ifade eder. Spam mesaj genellikle başka bir telefondan gelmez. Spam SMS’ler çoğunlukla bir bilgisayardan gelir ve telefonunuza bir e-posta adresi veya anlık mesajlaşma hesabı aracılığıyla gönderilir. Spam gönderenler, toplu olarak, genellikle rastgele seçilmiş veya otomatik olarak oluşturulmuş numaralara mesaj gönderirler.

Spam numaradan gelen mesajlar kişisel verilerin kaybına, kötü amaçlı yazılım bulaşmasına ve hatta kimlik hırsızlığına yol açan linkler içerebilir. “Limitsiz ucuz internet”, “Hesabınız bloke edilmiştir, aktivasyon linkine tıklayın” “Üye ol para kazan” “e-Devlet kapısı şifreniz ile giriş yapılmıştır” gibi SMS’ler, spam mesaj örnekleri olarak gösterilebilir.

SPAM mesajı anlamanın birkaç yolu vardır. Gerçek kuruluşlar sizinle aniden iletişime geçip, kısa mesajla kişisel veya finansal bilgilerinizi açıklamanızı istemez. Bir mesaj profesyonel görünmüyorsa, bariz yazım ve dilbilgisi hataları varsa dolandırıcılık olabilir. Kuruluşlar müşteri iletişimlerinde nadiren bariz yazım veya dilbilgisi hataları yaparlar. Mesajın alaka düzeyi de önemlidir. Örneğin; kişi kargo beklemediği halde kargo mesajları alıyorsa, bir yarışmaya katılmadığı halde ödül mesajı geliyorsa, kripto paralarla hiç ilgisi olmadığı halde hesabının bloke olduğunu söyleyen bir mesaj aldıysa, muhtemelen spam mesajdır.

Spam mesaj nasıl engellenir 📵

Bilinmeyen numaralardan rastgele kısa mesajların gelmesi rahatsız edicidir. Ancak spam can sıkıcı olmakla kalmaz, aynı zamanda kötü amaçlı yazılımı yaymak için bir araç da olabilir. Çoğu telefonda spam mesajı engellemek birkaç basit adımda mümkündür, ekstra uygulama gerektirmez. Ancak, Calls Blacklist, Key Messages, Call Control gibi spam numaraları engelleme uygulamaları da kullanılabilir.

iPhone’da spam mesaj engelleme adımları ⬇️

  1. Mesajlar uygulamasına girin.
  2. Spam mesajı açın ve gönderenin ismine dokunun.
  3. Bilgi simgesine dokunun.
  4. Arayanı Engelle’ye dokunun.

Android telefonda spam mesaj engelleme adımları ⬇️

  1. Mesajlar uygulamasını açın.
  2. Engellemek istediğiniz mesajı bulun.
  3. Uzun dokunup veya seçeneklerden “Engelle”yi seçin.
  4. Spam bildiri işaretleyin.
  5. Onaylayın.

Spam numara ne demek, neden arar 📳

Spam telefon numarası, reklam ve dolandırıcılık amacıyla arar. Spam numara, kişiye isteği dışında, sık sık rahatsız edici mesajlar gönderen ya da arama yapan numaralardır. Kişi, belirli bir numaradan gelen aramaları veya mesajları artık almak istemiyorsa, bu numaradan gelen tüm aramaları spam olarak işaretleyip spam yapan numarayı bildirebilir.

Peki, spam numara ararsa ne olur? Bir telefon numarası siz veya diğer kullanıcılar tarafından spam olarak işaretlendiğinde Google bu bilgiyi kullanarak aramanın spam olma ihtimalini değerlendirir. Değerlendirme sonucunda spam olabileceği belirlenen bir arama aldığınızda Google, gelen arama ekranında bu aramayı vurgulayarak sizi uyarır.

Spam mesajlarından & aramalardan nasıl kurtulurum ❓

Birkaç basit ipucu ve püf noktayla spam mesaj & arama almaktan kurtulabilirsiniz. İşte spam e-postalarını önlemek ve diğer spam mesajlarından kurtulmak için yapabilecekleriniz:
  1. Spam olarak bildirme işlevini kullanın.
  2. Spam olmayan e-postaları işaretleyin.
  3. Kayıt olurken alternatif e-posta adresinizi kullanın.
  4. Spam sms ve e-postadaki bağlantılara tıklamayın.
  5. Kişisel bilgilerinizi her yerde paylaşmayın.
  6. Cihazlarınızı ve uygulamalarınızı güncel tutun.
  7. Hesaplarınız için iki adımlı doğrulamayı açın.
  8. Antivirüs programı kullanın.

Çoğu kişi spam mesajları, e-postaları ya da aramaları rahatsız edici bulur ancak çok fazla önemsemez. Oysa ki spam iletiler dikkate alınması gereken tehditlerden biridir. Spam gönderenler, potansiyel kurbanları kötü amaçlı yazılım indirmeye, veri paylaşmaya veya para göndermeye kandırmak için yöntemlerini ve mesajlarını düzenli olarak değiştirir. Peki, telefonda spam mesajları & aramaları nasıl engellenir? Spam durdurmanın yollarıyla birlikte terimi ilk kez duyanlar için “Spam ne demektir, Türkçede ne anlama gelir?” gibi temel bilgilendirme burada.

Kaynak : https://www.donanimhaber.com/spam-ne-demek-spam-mesaj-aramalari-engelleme-yolu–181591

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Spam ne demek? Spam mesaj & aramaları nasıl engellenir?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Kamu Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin