Brezilya’da enflasyon elektrik zamları ile hızlandı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Brezilya’nın yıllık enflasyonu, elektrik fiyatlarına gelen zammının ardından Eylül ayında tahminlere paralel olarak hız kazandı.

Resmi verilere göre, tüketici fiyatları bir önceki yıla göre yüzde 4,42 arttı. Aylık tüketici enflasyonu ise yüzde 0,44 oldu. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin yıllık enflasyon için medyan tahmini yüzde 4,44 seviyesindeydi.

Fiyat baskıları ile birlikte Latin Amerika’nın en büyük ekonomisinin idaresi konusunda tedirginlik arttıkça politika yapıcılar da faiz oranlarını yükseltiyor. Büyüme ise Başkan Luiz Inacio Lula da Silva döneminde sıcak işgücü piyasası ve artan kamu harcamaları sayesinde beklentilerin üzerinde seyrediyor.

Faiz artışları enflasyonu frenlemeye yetmiyor

Bu hafta başında Brezilya Merkez Bankası da politika faizini 25 baz puan yükselterek yüzde 10,75’e çıkartmış ve 2022’den bu yana ilk kez faiz artırmıştı. Ancak ülkedeki yüksek borçlanma maliyetlerine rağmen yıllık enflasyon oranı, merkez bankasının hedefi olan yüzde 3 seviyesinin oldukça üzerinde.

Brezilya’nın enerji düzenleyici kurumu Aneel, Eylül ayı başında hidroelektrik santrallerindeki rezervlerin düşmesi nedeniyle elektrik faturalarına zam yapmış, bu zam enflasyonu da tetiklemişti. Brezilya’nın elektrik arzının yaklaşık üçte ikisi hidroelektrik santrallerinden sağlanıyor ve yağış yetersizliği nedeniyle Ekim ayında fiyatların daha da artması bekleniyor.

Yatırımcılar Brezilya’yı yakından izliyor

Piyasalar bu sırada Brezilya Merkez Bankası’ndaki yönetim değişikliğini de yakından izliyor. Son olarak Salı günü Senato, Lula’nın Aralık ayında görev süresi dolacak olan mevcut Başkan Roberto Campos Neto’nun yerine Gabriel Galipolo’yu seçmesini onayladı.

Lula’nın müttefiki ve bankanın mevcut para politikası direktörü olan Galipolo’nun fiyat artışlarını frenlemek için ekonomik büyümeyi feda etmeye istekli olduğu belirtilse de bazı yatırımcılar bu duruma şüphe ile yaklaşıyor.

Kaynak : Bloomberg HT

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Brezilya’da enflasyon elektrik zamları ile hızlandı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Kamu Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin