ZEW enstitüsünün beklentiler endeksi Şubat ayındaki 58,3 seviyesinden Mart ayında -0,5’e geriledi. Bloomberg anketine katılan ekonomistler 39,2 beklenti öngörmüştü. -0,5 seviyesi, ABD Başkanı Donald Trump’ın geçen Nisan ayında gümrük vergilerini ilk kez açıkladığından bu yana en düşük seviye olarak kayda geçti.
Cari koşullar endeksi ise şaşırtıcı şekilde iyileşti.
ZEW Başkanı Achim Wambach yaptığı açıklamada, “Orta Doğu’daki gerginliğin tırmanması enerji fiyatlarını yukarı çekiyor ve enflasyonist baskıyı artırıyor. Bu durum, Alman ekonomisi için yeni ortaya çıkan ekonomik toparlanma eğiliminin yavaşlama riskini artırıyor. Bu etkilerin ne kadar güçlü olacağı, çatışmanın şiddetine ve süresine bağlı” dedi.
Veriler, Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) iki günlük faiz toplantısının arifesinde açıklandı. Yetkililer bu toplantıda İran’ın Euro Bölgesi büyüme ve enflasyonu üzerindeki etkisini değerlendirmeye çalışacak.
Savaş başlamadan önce Almanya ekonomisi yıla oldukça zayıf bir başlangıç yapmıştı. Sanayi üretimi, fabrika siparişleri, ihracat ve perakende satışların tümü beklentilerin altında kalmıştı. Şubat ayında ise iş dünyası anketlerinin imalat sektörünün 2022’den bu yana ilk kez büyüdüğünü göstermesiyle daha iyi haberler geldi.
Kaynak : Bloomberg HT



