NATO müttefiklerine ‘terör ortaklığı’ uyarısı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

AYDIN HASAN ANKARA- 2024 yılının ilk NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı, 3-4 Nisan tarihlerinde Brüksel’de düzenlenmişti. Gayriresmi formattaki dışişleri bakanları toplantısı bugün Prag’da yapılacak. İki gün sürecek oturumlarda 9-11 Temmuz 2024 tarihlerinde Vaşington’da düzenlenecek NATO devlet ve hükümet başkanları zirvesinin hazırlıkları ele alınacak.

TÜRKİYE’NİN İKİ ÖNCELİĞİ

Türkiye’nin, NATO’nun 75. yıldönümü çerçevesinde ABD’de yapılacak Vaşington zirvesinde iki ana önceliği olacak. Öncelikler, müttefikler arasında savunma ticaretinin önündeki kısıtlamaların ve engellerin kaldırılması ile terörizmle mücadele konularında 2023 Vilnius zirvesinde alınan kararların takibi olarak belirlendi.

AMBARGO ÜZERİNDE DURACAK

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Prag toplantısında müttefiklik ruhuna uygun şekilde, savunma sanayii alanındaki yaptırım, kısıtlama ve engellemelerin tamamen kaldırılması gerektiğinin altını çizecek. Müttefiklerin Vilnius zirvesi taahhütlerine riayet etmeleri talebini yineleyecek olan Fidan, yaptırım, kısıtlama ve engellemelerin sadece bireysel olarak müttefiklerin ulusal savunma kapasitelerine değil, ittifakın mevcut uluslararası güvenlik ortamında genel olarak caydırıcılık ve savunma kapasitesine de zarar verdiğini dile getirecek.

Fidan, “Terörizmle mücadele NATO’nun savunma ve caydırıcılık yapılanmasıyla doğrudan bağlantılı olup, terörizm ittifaka yönelik iki ana tehditten biridir” vurgulamasıyla, müttefiklere başta PKK/PYD/YPG olmak üzere terör örgütleriyle mücadele konusunda Türkiye’nin beklentilerini aktaracak. Terör örgütleriyle çıkar temelli ortaklık ilişkisine girilmesinden derhal vazgeçilmesi çağrısında bulunacak. Terörizm tehdidiyle ortak mücadelenin NATO’nun Güney kanadının ve Avrupa’nın güvenliği için temel unsurların başında geldiğini ifade edecek olan Fidan, Avrupa’nın savunma ve güvenliğinin daha etkin şekilde sağlanabilmesine yönelik Türkiye’nin görüşlerini aktaracak. Fidan, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı kapsamında ikili görüşmelerde de bulunacak.

Kaynak : http://www.milliyet.com.tr/gundem/nato-muttefiklerine-teror-ortakligi-uyarisi-7134490

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
NATO müttefiklerine ‘terör ortaklığı’ uyarısı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Kamu Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin